Inred med rogivande färger

Svensk inredning är känd för sina rena linjer, dova färger och enkla dekorationer. Eftersom vi lever i höst- och vintermörker under stora delar av året är det viktigt att släppa in så mycket ljus som möjligt och samtidigt förstärka ljuset inomhus då himlen ofta täcks av moln. Med stora fönster, vita väggar och kanske lätta, tunna gardiner eller inga alls kan man maximera ljusinsläppet för att skapa en känsla av ljus och rymd. Svartvita posters, stora växter och ljusa naturnära tyger på möbler och inredning reflekterar ljuset istället för att suga upp det och ger därför en lättsam och harmonisk känsla.

Välj några få färger med mycket ljus

att inreda ett rogivande rum kan göras på många olika sätt, och ofta kanske man tänker på mörka, murriga färger som lugnande och mysiga. Kom också ihåg att vi behöver ljus och luft för att varva ner, klara färger som kanske påminner om naturen eller våren. Mossgrönt i all ära, men varför inte välja ljusgröna kuddar mot en ljusgrå soffa? Matcha med ljusa björklövskvistar i en vas av betong. Ta in vårens element i inredningen för att skapa ro året runt och använd gärna naturmaterial som sten, trä, växter och vatten. Försök att inte ta in för många olika färger i rummet utan välj från den svart-vita skalan och matcha sedan med en eller två färger till. Har du många svarta detaljer, välj två ljusa färger som grönt och gult för att sprida ljus, medan du kan välja en mörkare nyans ihop med en ljusare om du redan har mycket vitt i rummet. Mörkbrunt går snyggt ihop med ljuslila, klarblått eller ljusgrönt. Tänk på att less is more, vilket är ledorden för svensk design!

Ta in naturen

Ett annat värdefullt bidrag till ett rofyllt rum är moder natur själv. Sätt inte bara växter i fönstret utan gör andra installationer med naturliga material också. Det kan vara mycket vackert och mysigt att sätta nya frön i ett miniväxthus som man kan placera på fönsterbrädet eller på en pall i solljuset. Sätt inte för stora växter i fönstret då dessa kanske skymmer ljusinsläppet istället för att förstärka det. Förstora fönstret genom att skippa gardiner, eller kanske bara genom att hänga en längd på ena sidan, och placera sedan en vild och spännande klätterväxt på andra sidan. Detta passar också bra ihop med en ljusslinga av glödlampor som skapar mysfaktorn på kvällarna. Om du är händig kan du göra många fina, rustika inredningsdetaljer av naturliga material. Återanvänd tegelpannor som brickor eller bokstöd, gjut skålar och vaser i finbetong, bygg en sittbänk av obehandlade stockar eller tillverka bara små krokar och klädhängare av pinnar och grenar. Placera sedan ut sticklingar i vaser fulla med vatten tillsammans med utslagna växter med vackra gröna blad och låt det gröna matcha den grå-bruna färgskalan.

Lämna ett svar