Om du vill tapetsera dina väggar

 

När du ska inreda ditt hus så är väggarna ett stort beslut, ska de målas eller ska de tapetseras? Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar och framför allt så blir resultaten väldigt olika. Du behöver tänka efter vilket resultat du är ute efter och vad som kommer att passa bäst med resten av din inredning.

Om du bestämmer dig för att tapetsera väggarna så måste du också välja vilket material av tapet du tänker använda dig av. Det vanligaste att

3d illustration of Painting wall and wallpapering green color

använda sig av i ett hem är papperstapeter eller så kallade non-woventapeter (förutom i våtrum där man behöver speciell våtrumstapet). Den stora och uppenbara fördelen med tapet är att du kan välja en mönstrad tapet, det finns alla mönster du kan tänka dig, från ytterst diskreta till riktigt skrikiga. Det finns till och med så kallade fototapeter där du kan trycka upp ett eget fotografi till att bli en tapet. Tidigare har tapet varit ganska svårt att sätta upp och få det bra om man inte har varit yrkesprofessionell eller i alla fall väldigt duktig, men de tiderna är förbi och med dagens tapeter kan i princip vem som helst få tapetsering att se bra ut.

Du kan välja om du vill ha alla väggarna i samma tapet eller om du vill använda en annan tapet på en vägg så att det blir en fondvägg. Tidigare var man alltid tvungen att klistra limmet på tapeten, vika ihop den och låta vara så en stund eftersom papperstapeter sväller när det får lim på sig, men använder man sig av non-woven tapet så klistrar du direkt på väggen, vilket minimerar kladd och spill.

Nackdelen med att välja tapet är att det är ganska krävande att få ner från väggen om man inte vill ha kvar den (men det går att måla eller tapetsera om direkt på gammal tapet i viss mån) och om tapeten går sönder, t.ex. om du råkar stöta i något i väggen så att det blir en reva. Då kan det vara ganska svårt att reparera utan att det syns.

Lämna ett svar