Inred uterummet

Ett uterum är perfekt för det nordiska klimatet – en plats som svävar mellan utomhus och inomhus, där man kan sitta och njuta av höstens sista solstrålar eller vårens första, samtidigt som man är skyddad mot vind och kalla temperaturer. För att skapa ett verkligt mysigt uterum, där man vill tillbringa mycket tid, gäller det dock att få till inredningen rätt.

Eftersom uterummet så som nämndes ovan är ett gränsland mellan utomhus och inomhus ska man inte vara rädd för att plocka ut saker i uterummet som traditionellt hör hemma inomhus. Det perfekta möblemanget för ett uterum, om det är tillräckligt stort, är till exempel ett matbord med stolar och en soffa att tillbringa lata dagar i. Det behöver inte vara utemöbler – ställ ut en mjuk soffa som är skön att ligga och sitta i. Lägg också mattor på golvet och inred med kuddar och draperier – det är det perfekta sättet att skapa en exotisk oas mitt i ens eget hem. För att kontrasten mellan inne och ute verkligen ska komma till sin rätt ska man dock även släppa in växtligheten från trädgården in i uterummet. Stora plantor som palmer och fikusar gör sig väl i uterummet, liksom färgglada, exotiska blommor som hibiskus och bougainvillea.winter-garden-318325_960_720

Belysning är en annan viktig faktor för ett mysigt uterum. Det gäller att skapa möjlighet att både ha bra, stark belysning (när man till exempel vill läsa en bok) och att ha mysbelysning (för de där sena kvällarna med vinglas och trevligt sällskap). En bra lösning är därför att installera en dimmer som grundbelysning, så att man kan justera ljusstyrkan enligt behov. Sedan kan man installera dekorativ belysning efter smak, till exempel ljusslingor, lyktor och fönsterlampor.

Eftersom ett uterum är ett rum med glasväggar, kan det också vara en bra idé att fundera ut något sätt att täcka för dem när man så önskar – det är inte alltid man vill blicka ut över sin trädgård; ibland kanske man istället vill hindra andra från att se in. Beroende på vilken känsla man vill ha i uterummet (modernt och stilrent eller bohemiskt och mjukt) kan man till exempel använda sig av breda persienner av trä eller långa, böljande gardiner.

Om du inte har ett uterum än, men fick inspiration att bygga ett efter att ha läst den här artikeln, ska du gå in på Skanskabyggvaror.se. Där finns ett stort utbud av uterum som passar alla hus och alla smaker.

Lämna ett svar