Inred med växter

Växter kan lyfta inredningen

I många hem är inredningen och krukväxterna två nästan helt separata projekt. Hänsyn har alltså inte tagits till helheten när man placerat ut krukväxter. Även om växterna är fina i sig själva så kan det ge ett väldigt plottrigt intryck om de inte passar tillsammans med rummens färger, möbler och funktioner. I den här bloggposten ska vi ge några tips på vad man kan tänka på om vill möblera med växter så att de förhöjer, snarare än stör, helhetsintrycket. Urvalet av växter är så stort idag att alla bör kunna hitta just de som passar hemma hos dem.

Växters olika funktioner

En del inredningsprojekt är ganska ovanliga, som i den här artikeln: ”bygg en rullande bastu enbart med återbrukat material”. Krukväxter är däremot bland det vanligaste finns när vi talar om fina detaljer i svenska hem. En blomma kan gärna matcha färgen på en kudde eller en annan viktig inredningsdetalj. Krukväxter fungerar fantastiskt bra som rumsavdelare om de har något att klättra på och alla har kanske inte tänkt på att en rad med blomkrukor i ett fönster innebär insynsskydd. Det kan vara extra viktigt om du bor i en lägenhet på första våningen. Växter släpper ifrån sig vatten och ökar alltså luftfuktigheten i ett rum. Om det är bra eller dåligt beror på vad det är för typ av rum.

Inred så att växterna trivs

Det är viktigt att växternas krukor ser bra ut och passar ihop tillsammans. Om du inte vill behöva byta en kruka efter en säsong behöver den dessutom vara tillräckligt stor. Det gäller särskilt om du har en växt som förväntas öka i storlek. Alla vet nog att ljus är nödvändigt för växter. Idag finns särskilda växtlampor i handel som kan ge ett tillskott av ljus i precis rätt spektra för plantan. Gröna och blommande växter behöver ofta olika typer av ljus för att må optimalt. Växter anpassar sig efter varandra om du vill att en blomma ska bli större så bör du placera den utan andra växter för nära inpå.

Lämna ett svar