I Sverige är vi mycket fokuserade på design i vår inredning, men en nära släkting till designen som inte tillägnas lika mycket uppmärksamhet i de svenska hemmen är konsten. Detta trots att inredningstrenden just nu går åt mer personliga och unika hem – och inget är ju mer unikt än ett originalkonstverk som man själv har valt ut, och som bara finns i ett exemplar. Konst ger dessutom ett hem en mer ombonad känsla, både visuellt och auditivt; målningarna på väggarna bidrar ju till att absorbera ljud, vilket minskar ekot i ett rum.
Om man tidigare bara har köpt konst i form av massproducerade tavlor på IKEA eller andra möbelbutiker, finns det en huvudregel man ska hålla sig till när man köper konst i konstgallerier, direkt från konstnärer eller från sidor som Artely.se: man ska bara köpa sådan konst som man själv tycker om och faktiskt vill hänga upp på väggen. Om man börjar köpa konst med inställningen att man ska försöka göra en investering, och satsa på konst som kommer att öka i värde, kommer man snart att finna att man har investerat många tusenlappar i tavlor som man inte vet vad man ska göra av, och som lika gärna kan falla i värde. Om man inte har en universitetsexamen i konsthistoria är det nästan omöjligt att avgöra vilka konstverk som kommer att bli värdefulla och inte, och även då är det mycket svårt. Sanningen är kanske att ett konstverk är värt just det som du är villig att betala för det.
När man väl har köpt ett antal tavlor som man är nöjd med, och vill visa upp dem i sitt hem, kommer nästa moment, nämligen att hänga upp dem – något som är en konst i sig. Det finns vissa grundregler när man hänger tavlor, till exempel att de ska hängas i ögonhöjd (inte för högt), att man ska hänga stora tavlor på en stor vägg och små tavlor på en liten vägg, att man ska hänga stora tavlor ovanför små tavlor och att mörka tavlor ska hängas ovanför ljusa tavlor. Dessa är dock bara huvudregler, och det finns inget som säger att man måste följa dem i sitt hem om man föredrar ett annat arrangemang.
Ett populärt sätt att hänga upp tavlor just nu är till exempel att skapa en tavelvägg. Det är ett bra alternativ om man har många små tavlor, eller flera tavlor i olika storlekar som man ändå tycker hänger ihop motivmässigt eller temamässigt. Om man inte skapar en röd tråd genom målningarnas motiv, kan ett annat sätt att skapa en sammanhängande känsla vara att använda samma ram till alla konstverken. Den perfekta basen för en tavelvägg, för att den inte ska kännas malplacerad på väggen, är en låg bokhylla. Bokhyllan kan då utgöra en slags grund för alla de målningar som hängs upp ovanför.
Att inreda med konst behöver dock inte bara betyda att man köper tavlor som man sätter upp på väggen – man bör inte vara rädd för att också inreda med mindre eller större skulpturer eller konstverk i 3D. För dessa gäller samma princip som när man köper målningar – man ska köpa konstverk som man själv tycker om, och som man vill titta på varje gång man kommer hem.